24-7 abonnement Yindo zinvol
Kort en goed komt het hier op neer: een ‘Spotify voor boeken’ is ons inziens levensvatbaar en biedt een aanvullend verdienmodel voor uitgevers. Daarbij dient direct vooropgesteld te worden: mits er voldoende gebruikers zijn. Het 24Seven-abonnement is een echte elektronische representatie van de traditionele bibliotheek, met veel voordelen: een titel is altijd beschikbaar, de klant hoeft nooit bang te zijn dat een uitgave te laat wordt teruggebracht en de klant hoeft er ook de deur niet voor uit. Maar wellicht nog belangrijker: zowel de auteur als de uitgever verdient er veel meer aan dan aan een uitlening via de fysieke bibliotheek, zonder dat er ook maar enige investering vereist is. Plus: Yindo is uitermate veilig, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je content op straat komt te liggen – zoals momenteel wel het geval is bij Lees Meer van Bibliotheek.nl, zo bleek vandaag.
Yindo wil de abonnementen in drie vormen aan gaan bieden: als kwartaalabonnement, als halfjaarabonnement en als jaarabonnement. Daarnaast is men van plan de abonnementen te segmenteren. Op die manier kan de klant gericht een keuze voor het soort abonnement maken, op basis van zijn voorkeuren en interesses. Yindo zal – indien er voldoende uitgevers willen meedoen – deze abonnementen actief vermarkten (ook in de fysieke boekwinkel), en op niet al te lange termijn wil men uitgevers ook de kans bieden om de abonnementen zelf op de website te verkopen; meer informatie daarover volgt na de jaarwisseling.
"De verkoop van abonnementen zal sterk worden bevorderd als het aantal titels op Yindo toeneemt" volgens Van Duuren."Een toename van het aantal abonnementen heeft een gunstig effect op de verdeling per titel (eenvoudigweg omdat er meer geld te verdelen is). Yindo zoekt dus naar meer uitgevers en titels, zodat men het aanbod voor de consument nog aantrekkelijker kunnen maken. "Het lijkt me belangrijk om van een bibliotheeksysteem een levensvatbare optie te maken, voordat de overheid eventueel beslist dat e-boeken onder het leenrecht gaan vallen", zo besluit Van Duuren.