KB sluit grootste digitaliseringsproject uit haar geschiedenis af
Nu acht miljoen pagina’s
Van ruim honderd kranten die al beschikbaar waren is het aantal jaargangen flink uitgebreid, zoals van de Amigoe di Curaçao, het Bataviaasch Nieuwsblad, De West-Indiër, De Waarheid, het Utrechts volksblad, de Provinciale Drentsche en Asser Courant en vele andere.
Meer dan 70 kranten zijn volledig nieuw in deze laatste release binnen het project. Zo kunt u nu onder andere grasduinen in Het Vrije Volk, de Sumatra-courant, de Maasbode, het Agrarisch Nieuwsblad, De West, nieuwsblad uit en voor Suriname, De tijd, dagblad voor Nederland, maar ook in de Dagelijksche beurscourant en Het financieele dagblad. Uit de periode van de Tweede Wereldoorlog zijn eveneens titels aangevuld.
Rijke bron van onderzoek
Vandaag laat een aantal wetenschappelijk onderzoekers tijdens het afsluitende symposium zien wat er allemaal kan met grootschalige, geautomatiseerde zoekacties in de dataset. De KB heeft vanaf het begin het hergebruik van de data voor onderzoek gestimuleerd. Vele anderen weten de kranten ook te vinden: vertalers zoeken woorden die een bepaalde periode kenmerken, stamboomonderzoekers speuren naar familieleden en naar gebeurtenissen waarin die een rol speelden, biografen en journalisten graven naar berichten over hun onderwerp, studenten en scholieren zoeken informatie voor hun papers. Al twee miljoen keer is de website gebruikt sinds de lancering in 2010. De KB is er trots op dat zij met dit project in zo’n grote behoefte voorziet.
Nog lang geen einde aan digitalisering
Acht miljoen pagina’s: dat is ongeveer 8 procent van wat er aan kranten verschenen is tussen 1618 en 1995. De KB wil het aantal pagina’s in de krantensite in ieder geval de komende jaren nog uitbreiden tot zo’n dertien miljoen. Dat betekent dat na het project de digitalisering gewoon doorgaat, bijvoorbeeld binnen het programma Metamorfoze en door het scannen van microfilms. Via de KB-website en KB-nieuwsbrief maken we belangrijke aanvullingen bekend.
KB, nationale bibliotheek van Nederland
De KB (Koninklijke Bibliotheek) is de nationale bibliotheek van Nederland. De komende jaren spant de KB zich in om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 te digitaliseren.
De webdienst kranten.kb.nl is tot stand gekomen in het kader van het Nationaal Programma Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten van NWO/Agentschap NL, voorheen SenterNovem. Voor de oorlogskranten stelde het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS aanvullende financiering ter beschikking.