Koninklijke Brill vordert met vervanging verkocht fondsdeel
Eerder werd al melding gemaakt van een daling van de verkoop van gedrukte boeken. Dit verschijnsel concentreert zich in de VS en dan vooral bij de grootste afnemer die juist in 2011 voor een meevallende boekenomzet had gezorgd. Eerder dit jaar waren het retourzendingen die de omzet verlaagden, maar gaandeweg is dit effect vrijwel verdwenen en gaat het nu vooral om een lager niveau van bestellingen. De overgang naar elektronisch product speelt hier een belangrijke rol. De elektronische omzet blijft stijgen en bedraagt nu voor alle productvormen tezamen 47% tegen 41% een jaar terug. Bij elektronische boeken blijft de stijging echter achter bij het verlies in omzet van gedrukte boeken, zodat hierdoor druk op de marge is ontstaan voor deze productgroep en de winstgevendheid afneemt. Positief is dat bij tijdschriften, primaire bronnen en naslagwerken per saldo wel sprake is van groei, genormaliseerd voor de verkoop van de zeven tijdschriften eerder dit jaar.
Aan de kant van de vaste kosten, spelen twee zaken een belangrijke rol. Er wordt geïnvesteerd in een vijftal nieuwe uitgeefplannen (Filosofie, Theologie, Amerikaans/Aziatische betrekkingen, de Klassieke Traditie en Wetenschapsgeschiedenis). Deze en andere autonome groei-initiatieven komen zoals bekend ten laste van het resultaat; alleen acquisities worden als actief op de balans genomen. Ook wordt ingezet op actieve marktontwikkeling in Azië en verdere stroomlijning van de elektronische productieketen. Het eigen font de “Brill” is al volop in gebruik en wordt op 9 november officieel ten doop gehouden tijdens een internationaal seminar in Museum Boerhaave in Leiden. Later die dag zal een tentoonstelling worden geopend ter gelegenheid van het 330-jarige bestaan van de uitgeverij onder de titel Geletterd & geleerd: 330 jaar typografie voor de wetenschap.
Naast de op groei gerichte activiteiten is ook sprake van een autonome stijging van de personeelskosten waarbij vooral de stijging van sociale lasten en pensioenpremies opvalt. De verwachting is dat deze al in 2011 begonnen ontwikkeling nog zal voortduren, maar een minder grote impact zal hebben op het resultaat zodra de verkochte omzet geheel is vervangen en ook de autonome groei weer op peil is gekomen. Dan wordt ook weer herstel van marge en onderliggende winstgevendheid verwacht.
Opnieuw zal het laatste kwartaal cruciaal blijken te zijn voor omzet en resultaat van de voortgezette activiteiten. Er zijn geen bijzondere omstandigheden te melden, maar gezien de tegenvallende omzet bij de gedrukte boeken tot op heden wordt rekening gehouden met een lager genormaliseerd resultaat. Eerder werd al gemeld dat de winst dit jaar vrijwel zeker een recordhoogte zal bereiken door de eenmalige bate uit de verkoop van een fondsdeel.