Boek.be dringt aan op basisvoorwaarden voor gezond boekenbeleid

Boek.be dringt aan op basisvoorwaarden voor gezond boekenbeleid


Boek.be pleit voor een aanpassing van het statuut voor scheppende kunstenaars.
Een land dat kunstenaars belangrijk vindt, moet de scheppende kunstenaar een sociaal statuut geven. Creatieve mensen bevinden zich vaak in een zwakke maatschappelijke positie. Ze hebben het lastig om een leefbare carrière uit te bouwen en kunnen hun werk moeilijk beschermen.
Het statuut scheppende en uitvoerende kunstenaars werd 10 jaar geleden goedgekeurd. Het geeft minimale zekerheid: een kunstenaar is beschermd als hij voldoende dagen gewerkt heeft als loontrekkende of als zelfstandige. Dit systeem werkt voor uitvoerende kunstenaars, maar niet voor scheppende. Zij werken niet in opdracht of in loondienst. Als gemaakte afspraken geannuleerd worden, is de kunstenaar in kwestie niet beschermd. De auteurs zijn de basis van de boekensector.
Boek.be vraagt aan de federale regering om scheppende kunstenaars die hun kunstenaarschap kunnen bewijzen een statuut te geven dat toegang geeft tot een minimaal sociaal vangnet.

Boek.be pleit voor een auteursrecht dat de rechten van de auteurs, uitgevers en gebruikers beschermt in een digitale omgeving.
De e-boekenmarkt groeit exponentieel. Uitgevers ontwikkelen producten die inspelen op de vraag van de consument. De lezer krijgt een steeds gevarieerder aanbod en kan kiezen tussen allerlei innovatieve manieren om boeken te lezen. Maar e-boeken die illegaal gedownload worden, brengen schade toe aan deze nieuwe producten, onderwaarderen boeken als cultureel goed en de overheid mist de fiscale inkomsten. Er zijn goede procedures nodig om illegale e-boeken van websites te verwijderen en deze te sluiten als ze niets ondernemen. Het streefdoel is een evenwicht tussen de belangen van de rechthebbenden en die van het publiek, rekening houdend met het algemene belang.
In 2010 heeft Boek.be SINBAD opgericht, 'Searching the Internet for Non-authorized Books And Displays'. Het is een anti-piracy webcrawler die actief het internet afspeurt op zoek naar illegale links naar boekencontent van Vlaamse uitgevers, en die links vervolgens ook neerhaalt. SINBAD is opgezet in samenwerking met de BAF (Belgian Anti-Piracy Federation).
Van de federale overheid vragen we responsabilisering van de internetaanbieders. We vragen dat ze de internetaanbieders verplicht om hun netwerken als goede huisvaders te beheren en ze verplicht om actief samen te werken met de bevoegde overheidsdiensten bij inbreuken via hun netwerken.
Boek.be vraagt een snel en doeltreffend optreden van de parketten en de FOD Economie ter bescherming van het legale aanbod online (fysieke producten én online content).

Boek.be pleit voor een billijke leenvergoeding, binnen een redelijke termijn.
Op 30 juni 2011 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de Belgische leenrechtvergoeding - uitgewerkt in een Koninklijk Besluit van 2004 - in strijd is met de Europese regelgeving. Deze vergoeding is namelijk gebaseerd op het aantal ontleners in plaats van op het aantal ontleningen. De vergoeding is daardoor onaanvaardbaar laag, zowel voor auteurs als voor uitgevers. Het leenrecht zou moeten worden verhoogd tot een vergelijkbaar niveau met de buurlanden.
De bestaande situatie is des te meer onaanvaardbaar omdat België in dit dossier al twee keer is veroordeeld door het Europese Hof van Justitie. Het K.B. van 2004 kwam er immers pas tien(!) jaar na de deadline die de Europese Leenrichtlijn stelde, na een veroordeling van de Belgische Staat in 2003. Door het kabinet economie en de FOD economie was beloofd om tegen de zomer 2012 een voorstel te doen. Inmiddels is de zomer begonnen en wacht de sector nog steeds op een regeling.
Boek.be vraagt van de federale regering dat zij passende stappen zet om een vergoedingsregeling uit te werken die écht de schade vergoedt die auteurs en uitgevers lijden door het uitlenen van hun boeken.

Boek.be pleit voor een gereglementeerde boekenprijs om een pluriform aanbod en een brede beschikbaarheid van boeken mee mogelijk te maken.
Boeken zijn unieke dragers van kennis, inspiratie, verbeelding en vrije tijd; op educatief vlak zorgen boeken ervoor dat onze bevolking de voorsprong behoudt op kennisgebied, de basis van onze welvaart. Een gunstig klimaat waarin boeken op brede schaal gecreëerd en verkocht kunnen worden, is dan ook van belang voor de hele samenleving. Uitgevers en boekhandels dienen te kunnen rekenen op een voldoende marge om een breed assortiment te behouden. Een gereglementeerde boekenprijs leidt voor de consument tot boeken die blijvend aangeboden worden tegen betaalbare prijzen en garandeert de keuze uit een breed aanbod via vele winkelpunten.
Om dit klimaat te creëren, stelt Boek.be een aantal maatregelen voor die gezamenlijk 'de gereglementeerde boekenprijs' vormen. Aangezien deze maatregelen enkel resultaat opleveren indien zij ook door branchevreemde kanalen en buitenlandse bedrijven nageleefd worden, vraagt het boekenvak om deze om te zetten in reglementering.

Boek.be pleit voor een verlaagd BTW-tarief voor elektronische cultuur- en informatieproducten.
In 25 van de 27 lidstaten van de EU, wordt de inhoud van een gedrukt boek aan zero tarief of gereduceerd tarief belast. De standaardtaksen op e-boeken zijn schadelijk voor groei en de verschillende percentages zorgen voor sterke ongelijkheden tussen lokale en multinationale platformen. In navolging van het recente Franse wetgevende initiatief ter zake moet de BTW-voet in België niet gebaseerd zijn op de vorm of de drager van het boek, maar op de inhoud ervan.
E-boeken worden nu ongelijk behandeld door de fiscus en dat heeft ongewenste economische en culturele effecten voor de boekenmarkt. Het zet een ernstige rem op de ontwikkeling van innovatieve digitale content. Als e-boeken in andere landen met een lager BTW-tarief kunnen worden verkocht, creëert dat een de facto concurrentieel nadeel voor de Belgische bedrijven. Omzet die in het buitenland gegenereerd wordt, levert ook geen fiscale inkomsten op voor de Belgische overheid.
De consument eist dat e-boeken goedkoper zijn waardoor uitgevers, boekhandelaren en auteurs op hun marge moeten inbinden. Omdat papieren boeken al een verlaagd tarief hebben, heeft een verlaging van het tarief op e-boeken dus geen invloed op de begroting van de overheid.