Eerste vrouwenblad met eigen app (recensie)

Eerste vrouwenblad met eigen app (recensie)
Geheel in het teken van de avontuurlijk lezeres konden alleen de vrouwen die een speciaal uitgezette speurtocht met succes volbrachten, het feest bijwonen. Een enkeling strandde verward in een schimmig café op de Zeedijk, maar gelukkig slaagden ruim vijfhonderd andere lezeressen erin de nostalgische bioscoop te bereiken. De verloting van tien iPads lokte immers. Op een groot scherm kregen de vrouwen een sneak preview te zien van de Viva-app.

Aan de iPad heeft de gemiddelde vrouw een mooi speeltje, want het apparaat is bijzonder eenvoudig in het gebruik. Tel daarbij de charmes op van de nieuwe Viva-app en een nieuwe hobby is geboren: lekker rommelen op de iPad. Zo kun je op de iPad-versie maar liefst 64 jurkjes bekijken in plaats van de 8 die in het blad staan. Je hebt de beschikking over kledingrekjes die je kunt draaien om je favoriete outfit bijeen te zoeken. Bij woonproducties bestaat de mogelijkheid om 360 graden rond te kijken in een interieur. Sara Kroos laat in een filmpje zien hoe zij bruidsjurken past bij Mary Borsato.Het zijn opties die deze app voor veel vrouwen aantrekkelijk maakt. Hij is dan ook sinds de lancering al 12.000 keer gedownload. Om de twee weken is voor € 2,39 een nieuwe editie verkrijgbaar. Een gemiddelde Viva telt 80 pagina’s, de eerste iPad-versie zo’n 300. Waar voor je geld, zou je zeggen. Op de app vind je iPad-only’s die niet in het tijdschrift terug te vinden zijn, zoals filmpjes met geïnterviewden, maar vooral veel beeld en geluidsmateriaal.

Dat alle mogelijkheden van de iPad worden benut, maakt de app beslist onderhoudend. Soms echter doen ze wat geforceerd aan. Dat je bij een zielig verhaal een geluidsfragment van André Hazes' Eenzame Kerst te horen krijgt, is niet alleen bespottelijk, het wekt bovendien de indruk dat de door het leven geteisterde lezeres uit het interview niet serieus wordt genomen. Als dan in de nieuwste editie ook nog eens een muzikale kerststal te vinden is met onder meer Dries Roelvink als gebronsde herder, en een jammerende smartlap van laatstgenoemde zich via de iPad een weg naar buiten dringt, kun je je afvragen of je eigenlijk nog wel op de goede plek bent. Ik alleszins niet en ben dan al snel geneigd af te haken. Je vindt op de iPad-versie ook geen omvangrijke reportages, artikelen of interviews. Die staan in de printversie. Duidelijk is dat de twee elkaar moeten aanvullen. Het maakt het scrollen door de app wel tot een enigszins oppervlakkige bezigheid die niet veel verder gaat dan filmpjes en plaatjes kijken en desgewenst jurkjes en theeserviezen uitzoeken. Ontspannend, dat wel, maar wie meer wil lezen, moet dus zowel de printversie als de app aanschaffen, waardoor zo’n relaxmomentje met Viva dubbel zo duur wordt. Uitgever Anneliese Bergman zoekt naar oplossingen om bijvoorbeeld abonneehouders een goedkopere of zelfs gratis app aan te bieden, maar vooralsnog is het pionieren.

Binnenkort zal de populaire rubriek AnyBody ook in de iPad-versie te zien zijn. De heer Steve Jobs, zoals bekend niet zo gecharmeerd van virtueel naakt, zal eerst toestemming moeten geven. Bergman, aanvankelijk huiverig voor Jobs weerstand, ziet wel mogelijkheden en denkt zijn goedkeuring te kunnen krijgen. Zo kunnen we binnen niet al te lange tijd het naakte hoofdloze lichaam van 'anybody' naar hartelust draaien en roteren. In dat geval zal de Viva-app ook voor mannen een stuk interessanter worden.

Marloes de Moor

Deze en nog meer recensies over apps andere voor uitgevers belangrijke zaken vindt u in InCT 1. Nog geen abonnee. Abonneer u dan nu! (en krijg 50% korting)