Boeken voor mensen die niet van lezen houden? Ook daar is plek voor.

Boeken voor mensen die niet van lezen houden? Ook daar is plek voor.

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren maakt al 25 jaar boeken en kranten voor mensen die niet goed Nederlands kunnen lezen. Uit zichzelf zullen deze mensen niet snel een boek in de boekhandel aanschaffen, maar dankzij de onderwijsinstellingen en vrijwilligers die hen helpen, komen ze wel in de bibliotheek terecht. Daar is meestal een groot deel van het assortiment te vinden. Dankzij de speciale boeken van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren krijgen velen van hen zelfs plezier in lezen.

Naar de bieb

“Bibliotheken zijn belangrijke afnemers van onze boeken,” zegt Marianne Verhallen, adjunct-uitgever bij Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. “We bieden al jarenlang al onze titels aan bij NBD Biblion. Zij maken de recensies voor al onze boeken. Via NBD Biblion weten alle bibliotheken in het land welke titels wij hebben. De mensen die de leesbevordering verzorgen, weten die wel te vinden.”

Dikke rug

Voorheen zat er een nadeel aan de manier waarop NBD Biblion de boeken ‘bibliotheekproof’ maakte. Omdat de meeste boekjes dun zijn, hadden ze na het opnieuw inbinden geen rugschrift meer, waardoor juist de dunne boeken van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren moeilijk herkenbaar waren tussen alle andere boeken.

Verhallen: “Als een boek via NBD Biblion naar de bibliotheek gaat, wordt eerst het omslag van de  softcover verwijderd. Van het oude omslag worden voor- en achterplat gescand voor een nieuwe hardcover omslag. Deze wordt geprint bij NBD Biblion. Daarna wordt het boekblok opnieuw gebonden in een harde band. Juist bij de boekjes van Eenvoudig Communiceren zag het resultaat er vaak niet heel aantrekkelijk uit.”

In een gesprek tussen Marianne Verhallen en Caroline van Alphen van NBD Biblion kwam dit een keer ter sprake. Toen bleek dat het ook mogelijk was om  losse boekblokken te laten printen door NBD Biblion, met een drukbestand voor het aangepaste omslag (met de rug op de juiste breedte) erbij. “Nu zien de boeken er stukken aantrekkelijk uit, wat bij deze doelgroep van groot belang is. Speciaal voor de bibliotheek worden die exemplaren ook nog eens op dikker papier gedrukt, waardoor de rug nog wat breder wordt.”

In de boekwinkel

Lang niet alle boekhandels hebben de boeken voor jongeren die niet goed kunnen lezen in de kast staan. Dat is anders voor de boeken voor NT2: de meeste grote en flink wat kleine boekhandels hebben die in het assortiment. “In een aantal boekwinkels hebben we een aparte plank of kast. NT2-lezers kijken op een heel andere manier naar boeken dan de gemiddelde boekenkoper. Zij willen zich op de Nederlandse maatschappij oriënteren, waar de taal een belangrijk onderdeel van is. Maar ook praktische informatie, bijvoorbeeld over opleidingen, wonen en werken en dergelijke vinden zij interessant.”

Eenvoudig Communiceren bedient twee groepen die om heel uiteenlopende redenen moeite hebben met Nederlandse teksten. Aan de ene kant kinderen die op school niet goed lezen hebben geleerd, aan de andere kant jongeren én volwassenen die met een andere taal zijn opgegroeid en het Nederlands nog niet goed machtig zijn (NT2). Oprichter en directeur Ralf Beekveldt: “Met ons concept van makkelijke boeken zijn en blijven we een vreemde eend in uitgeversland. Wie maakt er nou boeken voor mensen die niet (goed) kunnen lezen, en er daardoor meestal ook niet van houden? Toch bleek het te werken, en zorgden onze boeken ervoor dat mensen tóch voor het eerst een leesstapje zetten. En vaak bléven zetten.”

Leesachterstand is leerachterstand

Een kwart van de kinderen die uit het basisonderwijs komen heeft een leesachterstand van twee tot drie jaar. Dat heeft een negatief effect op hun prestaties op de middelbare school, want voor álle vakken moet je veel lezen, ook de vakken waar ze voor het overige juist wel goed in zijn. Kinderen die niet goed kunnen lezen, mijden ook hun studieboeken. Daarom is het belangrijk om ze (weer) aan het lezen te krijgen. Veel leesstimuleringsprogramma’s slagen daar niet goed in, omdat ze gericht zijn op mensen die niet goed kunnen lezen, maar wel intrinsiek gemotiveerd zijn om dat wel vaardig te worden. Jongeren op de middelbare school hebben een extra stimulans nodig: bijvoorbeeld het gevoel van succes. Daarom zijn bij Uitgeverij Eenvoudig Communiceren niet alleen de teksten op het juiste niveau, de boekjes zijn ook niet te dik. Dan zijn ze snel uit te lezen: dat geeft voldoening.

On demand

Soms maakt Eenvoudig Communiceren ook gebruik van de mogelijkheid die NBD Biblion biedt om boeken in huis on demand te laten printen. “De meeste boeken produceren we in een oplage waarbij drukken goedkoper is dan printen. Maar het komt wel voor dat we printen, bijvoorbeeld als de oplage kleiner dan normaal is, of als de planning te krap blijkt. Dan laten we de boeken  bij NBD Biblion printen.”

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion, partner van inct.