Bol.com laat kinderen met Google Assistant eigen Sinterklaasverhaal maken

Bol.com laat kinderen met Google Assistant eigen Sinterklaasverhaal maken

Bol.com laat Sinterklaas met zijn tijd mee gaan en maakt hem bereikbaar via stembesturing met de bol.com applicatie in de Google Assistent. Via de applicatie krijgen kinderen de kans om als hulp-Piet Sinterklaas een handje te helpen bij het bezorgen van cadeautjes.

Het gesprek is interactief, en op basis van de persoonlijke voorkeuren van het kind wordt er een persoonlijke belevenis gecreëerd. Een eigen verhaal ontstaat waarbij fictief een cadeau wordt afgeleverd op verschillende voor het kind herkenbare plekken, bijvoorbeeld de school of sportclub. Het verhaal is geschreven door Thaïs Vanderheyden, auteur van onder andere de Spiekpietjes. Deze innovatieve gimmick voor de feestdagen past binnen de reeks aan experimenten die bol.com uitvoert om ervaring op te doen met spraakgestuurd winkelen.

Meer informatie over hoe kinderen Sinterklaas kunnen helpen via stembesturing is te vinden via www.bol.com/hulppiet. Een gesprek met Sinterklaas wordt gestart door ‘Hey Google, praat met bol.com’ als commando te geven aan de Google Assistent. Daarna start Sinterklaas het gesprek.

Hoe kinderen hun eigen interactieve Sinterklaasverhaal maken
Kinderen kunnen via de bol.com applicatie in de Google Assistent Sinterklaas helpen met het afleveren van cadeautjes. De Pieten spelen verstoppertje, maar doen dat zo goed dat niemand ze meer kan vinden. Zolang de Pieten zich verscholen houden, worden de cadeautjes niet geleverd en daarom roept Sinterklaas Nederlandse en Vlaamse kinderen op om hem via stembesturing te helpen. Kinderen geven aan in welk dorp of welke stad zij wonen, zodat er rekening wordt gehouden met herkenbare plekken in de buurt. De kinderen kunnen hun verhaal persoonlijk maken door hun favoriete vervoermiddel en kleding in het verhaal te kiezen. Als dank voor hun hulp ontvangen kinderen achteraf, uiteraard met toestemming van een ouder of verzorger, een mail met hun eigen gemaakte verhaal als ebook en een diploma.

Stembesturing bij bol.com tijdens de feestdagen
In 2018 lanceerde Google de Nederlandstalige Google Assistent, waarbij consumenten via stembesturing (cadeau)inspiratie kunnen opdoen bij bol.com. Afgelopen jaar zag bol.com een piek in het gebruik van de bol.com spraak-assistent tijdens de feestdagen. Stembesturing wordt dan het meest ingezet om (cadeau)inspiratie op te doen. Sinds de livegang van de Google Home in oktober 2018 is het ook mogelijk om een verlanglijst samen te stellen via spraak. Door aansluitend in te loggen in het bol.com-account kunnen de artikelen ook aangeschaft worden.

Ontwikkelingen in stembesturing bij bol.com
Een jaar na de lancering van de Nederlandstalige Google Assistent in oktober ziet bol.com de volgende ontwikkelingen onder haar klanten in Nederland en België.
We zien dat consumenten via stembesturing gebruik maken van alle functionaliteiten van de bol.com applicatie in de Google Assistent. Daarbij is het opvragen van cadeautips het meest populair, gevolgd door het opvragen van de dagaanbieding en bestelstatus checken.
Er worden meer cadeautjes voor volwassenen (15+) gezocht dan voor kinderen.
Ongeveer 13% van de gebruikers in afgelopen maand was ook de maand daarvoor actief via de bol.com voice applicatie.
Vorig jaar was de Google Home Mini het bestverkochte artikel op Black Friday.
De Google Assistent is op Android smartphones beschikbaar (vanaf Android 5.0) en op iPhones met de Google Assistent applicatie.