Reporters Online gaat verder met donatiemodel

Reporters Online gaat verder met donatiemodel

Reporters Online, een platform voor freelance journalisten, gaat definitief verder met het donatiemodel dat men eerder dit jaar al lanceerde. Initiatiefnemer Jan-Jaap Heij constateert dat dit model veel beter werkt dan het abonnementsmodel.

"Verreweg de meeste uitgevers/media hebben losse verkoop van artikelen inmiddels losgelaten, voor zover ze het al deden, en zetten vol in op abonnementen,’ schrijft Heij in een toelichting. ‘Voor een platform als Reporters Online heeft dat niet veel zin, we zijn geen medium met een eigen identiteit waar je een abo op zou overwegen. De experimenten van Medium hiermee in de VS zijn hopeloos mislukt, al zijn d’r lui veel te ijdel om dat ooit toe te geven. Vandaar onze keuze om met vrijwillige donaties bij artikelen te gaan werken."

Judit Neurink schrijft op Reporters Online in een artikel getiteld Red de kwaliteitsjournalistiek het volgende:

"Dit artikel leest u gratis. Want ik doe mee aan een experiment dat al enige jaren geleden bij The Guardian is begonnen. De site van die Britse krant kent geen betaalmuur, maar wel het verzoek bij ieder artikel om het werk van de krant te waarderen door een bijdrage over te maken. Ze bleek er beter uit te komen dan voorheen. Met de journalisten van Reporters Online volg ik dat initiatief, waarbij we de lezer vragen hun waardering voor het artikel dat ze lazen financieel te tonen. Dat kan met vijf, tien of honderd euro, of welk bedrag iemand er ook maar voor over heeft."

In dit artikel schetst zij de situatie van de freelance journalist, maar ook stelt zij de vraag hoe het verder moet met de journalistiek en de journalisten: 

"Dat kan toch niet de toekomst zijn van de journalistiek? Kwaliteitsjournalistiek mag niet afhankelijk worden van liefdadigheid. Hoe keren we het tij? Door netwerken te vormen zoals hierboven beschreven? Door als journalisten eigenaar te worden van onze media, zoals de Franse krant Le Monde ooit?"

Het hele artikel is hier te lezen (en u kunt daar ook uw donatie geven)