Sanoma in Q1: winst gedaald met 50%

Sanoma in Q1: winst gedaald met 50%

De laatste keer dat Sanoma Nederland als beursgenoteerd bedrijf kwartaalcijfers moet publiceren heeft geen zonnig beeld opgeleverd. Waarschijnlijk mede door corona-crisis levert het eerste kwartaal van 2020 voor Sanoma geen prettige cijfers op.

De omzet uit verkopen daalde met 4,7% tot 81,3 miljoen euro, de overige omzet (custom publishing, boeken, events e.d.) daalde echter heel sterk: van 11 miljoen euro tot minder dan 1 miljoen euro: 800.000. Het EBIT-resultaat over Q1 van 2020 is 12,2 miljoen euro, terwijl dat vorig jaar nog 22,4 miljoen was. Het netto resultaat was 9,1 miljoen. Dat betekent de facto een halvering ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar

De Nederlandse tak van Sanoma Learning verdubbelde haar omzet naar 32,3 miljoen euro dankzij de overname van Iddink. In totaal bedroeg de omzet in het eerste kwartaal van Sanoma Learning 187,7 miljoen euro, 24,7 miljoen euro meer dan over hetzelfde kwartaal in 2019. Ondanks toename in omzet daalde ook hier het resultaat en was er een verlies van bijna 4 miljoen euro. De redenen hiervoor zijn hogere kosten voor personeel en een hogere afwaardering.

Voor Sanoma is dit de laatste keer dat het de kwartaalcijfers bekend zal maken. Het bedrijf is overgenomen door DPG Media dat integenstelling tot Sanoma niet beursgenoteerd is. De naam Sanoma is inmiddels ook vervangen door DPG Media Magazines.