Nieuwe lector Crossmedia HvA: “Praktijkgericht onderzoek van onschatbare waarde voor medialandschap”

Nieuwe lector Crossmedia HvA: “Praktijkgericht onderzoek van onschatbare waarde voor medialandschap”

Het lectoraat Crossmedia van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft een nieuwe lector. Tamara Witschge is hoogleraar en was Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), afdeling Media en Journalistiek. Zij volgt binnen de HvA lector Harry van Vliet op. 

Harry van Vliet stond sinds 2013 aan het roer van het lectoraat. Hij heeft zich beziggehouden met onder meer digitale innovaties bij musea, mediawijsheid en crossmedia. Met zijn jaarlijkse Festival Atlas werd hij een autoriteit op het gebied van festivalbeleving. Van Vliet blijft als lector aan de HvA verbonden. Hij zal de hogeschool tijdens de transitie naar kennisinstelling ondersteunen en verder helpen bij de ontwikkeling van het praktijkgericht onderzoek.

Tamara Witschge heeft veel zin in haar overstap naar de HvA. “Ik ben overtuigd van het belang van praktijkgericht onderzoek. Door dit soort onderzoek zijn we beter in staat om veranderingen in het medialandschap in kaart te brengen. Onderzoek dat samen met collega’s uit de beroepspraktijk gedaan wordt, verrijkt deze praktijk bovendien direct en is zowel inspirerend als uitdagend.”

De onderzoekers binnen Crossmedia bestuderen onder meer vernieuwingen in de media, de impact op gebruikers en de rol van digitalisering hierin. “Samen met het team zullen we het onderzoek verder vormgeven”, schetst Witschge de toekomst. “Media spelen een complexe en cruciale rol in de verbinding tussen mensen, culturele instellingen en bedrijven en er is grote behoefte aan inzicht in de optimale vormgeving van inhoud, format en technologie. Hierin staat de ervaring van de gebruiker centraal. Met de snelle ontwikkelingen in het medialandschap is het een spannende uitdaging om onderzoek te doen in dit veld. Binnen het lectoraat onderzoeken we hoe via media verbindingen tot stand komen, in de breedste zin van het woord: tussen burgers, individuen en organisaties.”

Belangrijke rol voor creativiteit
“De creativiteit in de mediasector inspireert mij enorm, en ik probeer ook zelf die creativiteit van makers terug te laten komen in mijn onderzoek”, gaat Witschge verder. “Bij de Rijksuniversiteit Groningen hebben we met partners uit de beroepspraktijk een aantal unieke projecten opgezet en daarover wetenschappelijk gepubliceerd.” Witschge haalt ‘Wetenschapper (onder)zoekt journalist’ aan, een interactief onderzoeksevent uit 2018 van de RUG, VersPers, A-Lab en ACED. Daarnaast was zji nauw betrokken bij het project ‘Artist in the Newsroom’ waarbij kunstenaars tijd op een redactie doorbrachten en hun reflecties weergaven in een kunstwerk. “Het onderzoek werd gedocumenteerd via methoden uit de visuele antropologie, waarbij we bijvoorbeeld (korte) videodocumentaties en ‘soundscapes’ maakten.”

Witschge ziet bij Crossmedia eveneens ruimte voor het verder ontwikkelen van creatief en praktijkgericht onderzoek, dat recht doet aan de complexe en cruciale rol van de media. “Er is veel behoefte aan inzicht in nieuwe manieren van verhalen vertellen, maar ook in nieuwe manieren van onderzoek doen: innovatie in media vergt innovatie in onderzoek. Juist in het lectoraat waar onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk samenkomen zijn we uniek gepositioneerd om te experimenteren en innovatie te stimuleren.”

Witschge behaalde haar PhD in 2007 aan de Amsterdam School of Communication Research (Universiteit van Amsterdam). Daarna werkte ze vijf jaar in Groot-Brittannië (Goldsmiths Leverhulme Media Research Centre, University of London en School for Journalism, Media and Cultural Studies, Cardiff University). In 2012 begon ze als Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In 2015 startte haar NWO VIDI-project ‘Entrepreneurship at Work’ bij de RUG. Promovendi zetten daarvoor zelf een journalistiek bedrijf op om zodoende ondernemerschap in het journalistieke werkveld te kunnen onderzoeken. “Dit project zal ik nog afronden in 2021 met een aanstelling van één dag in de week.”

Andere interessante projecten zijn het Europese Innovation Act-project INJECT en het NWO Smart Culture-project ‘Exploring journalism’s limits’. Een lijst van Witschge’s wetenschappelijke publicaties en boeken is te vinden op haar website. 

Van 2015 tot 2019 was ze lid van de Raad van Toezicht (RvT) van de VPRO. Ze is huidig lid van de RvT van VJ Movement, een platform voor ‘visual storytellers’. Daarnaast is Witschge voorzitter van het bestuur van Crowdpress (Stichting voor crowdfunding van journalistieke producties).

Foto: Hanneke Laaning, Studiovensterbank (2019).