'De verbetering van de wereld begint bij het boek'

'De verbetering van de wereld begint bij het boek'

Novamedia is eigenaar van internetboekhandel BookSpot, de boekenuitgeverijen Nieuw Amsterdam, Wereldbibliotheek, Fontaine en Bas Lubberhuizen en fysieke boekhandel Scheltema. Een gesprek met Boudewijn Poelmann over het plezier en het belang van boeken maken, boeken verkopen en boeken lezen.
 
Deze week (8 november) staat de uitreiking van de eerste BookSpot Literatuurprijs op de agenda, de opvolger van de ECI- en de AKO Literatuurprijs. Wie de prijs wint wordt dit jaar niet meer bij Nieuwsuur bekendgemaakt, maar bij RTL Late Night. De prijs draagt de naam van BookSpot, tot voor kort boekenclub ECI. Hoe gaat het een half jaar na de lancering van de nieuwe naam?

Poelmann: “Laat ik het zo zeggen: het twinkelt, maar we zijn nog niet waar we moeten zijn. We hebben nog steeds 100.000 leden, en de omzet is het afgelopen jaar gegroeid van 15 miljoen naar 17 miljoen euro maar e-commerce is weerbarstig. Het is moeilijk om in deze sector zwarte cijfers te schrijven. Er is zoveel ICT nodig, op die kostenpost loop je leeg. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de reuzen Bol.com en Amazon.
De uitdaging? Onze site beslaat inmiddels 800.000 pagina's. Als een bezoeker een zoekopdracht geeft, moet die site door 800.000 pagina's zoeken. Als mensen een paar seconden moeten wachten zijn ze weg. Dat is nu verholpen. Bezoekers zullen nu ervaren dat alles sneller gaat. En we voegen features toe: als je drie titels opgeeft waar je van houdt, dan krijg je een advies. Dat is een dienst van Bookarang. Hun algoritmen zijn niet op getallen gebaseerd, maar op echt gelezen boeken. En we komen met twee abonnementen. Een Premium-abonnee krijgt voordelen als gratis verzending en korting op alle anderstalige boeken, muziek, films en games. En de VIP-abonnee wordt lid van de Boekenclub en krijgt bovendien 20% korting op 33.000 Nederlandstalige titels. Er zijn al 90.000 VIPS. We gaan ook Engels aanbieden. En we gaan leuke dingen doen als boeken voor € 1, € 2, € 3. Die afdeling heet Maartjes Boekenvoordeel. Nee, geen ramsj. Dit is veel heftiger.”