Omzet Nederlandstalige boekenmarkt blijft gelijk

Omzet Nederlandstalige boekenmarkt blijft gelijk
De omzet in het Nederlandstalige deel van de markt is in 2017 gelijk aan die van 2016, maar de afzet daalt met 1%. Zo blijkt uit de Marktmonitor 2017 van KVB Boekwerk.

Groei is er wel voor het anderstalig deel van de markt. De afzet groeide met 12% en de omzet met 4%. Jaar na jaar winnen de anderstalige boeken marktaandeel (gemeten in fysieke boeken). Het omzetaandeel van anderstalig stijgt naar 14% en het afzetaandeel naar 12%.

De boekenmarkt is steeds meer een bestsellersmarkt aldus KVB Boekwerk. De boekenwinkels en andere verkooppunten bieden een groot assortiment aan boeken, 133.000 titels in 2017. Toch is maar een zeer klein deel, namelijk 1,7% van de boektitels, verantwoordelijk voor de helft van de omzet (voor afzet geldt ongeveer hetzelfde, namelijk 2%).

De algehele omzet van de boekverkoop stieg in 2017 met 1% naar € 530 miljoen. De afzet bleef nagenoeg gelijk met 41 miljoen exemplaren. De cadeauperiode (decembermaand) is en blijft belangrijk en betekent een verdubbeling van de normale weekomzet. 

Consumenten geven minder uit aan literair-culturele boeken, zowel de afzet (-3%) als de omzet (-4%) daalt. Ook het aantal verkochte kinder- en jeugdboeken daalt in 2017 (de afzet daalde met 3% en de omzet met 4%). Fictie daarentegen blijft als genre op peil en consolideert op een afzetaandeel van 39%. Informatieve non-fictie zit in de lift, vooral door de groei in boeken in de genres psychologie en mens en maatschappij. De afzet neemt in 2017 toe met 3%, de omzet met 4%.

De markt voor digitaal lezen verandert vooral door de ontwikkeling in abonnementsmodellen. Dat heeft gevolgen voor de verkoop van losse e-books. Die groeit weliswaar, maar de groei vlakt ook dit jaar af. In 2017 werden 2,7 miljoen e-books verkocht, 3% meer dan in 2016. In 2016 was de groei nog 16%.

Kijk voor meer informatie op de website van KBb Boekwerk.