​Boekenbarometer geeft inzicht in ontwikkelingen fysieke boek

​Boekenbarometer geeft inzicht in ontwikkelingen fysieke boek
Vandaag publiceert CB de Boekenbarometer met daarin de ontwikkeling van het fysieke boek in Nederland in het eerste kwartaal van 2016.

Naast cijfers over afzet, trends in verkoopprijzen en e-commerce ontwikkelingen zoomt CB onder meer in op genreverdeling en de kracht van de Top-100 titels in de totale verkoop. Tegelijkertijd brengt CB de Titelbarometer uit over de ontwikkeling van Nederlandstalige boektitels (t/m april 2016).
 
De Boekenbarometer focust op het algemene boek (en niet op het wetenschappelijke en schoolboek). Opvallend is de trendontwikkeling in verkoopprijs/consumentenadviesprijs waarbij zichtbaar is dat het e-book gemiddeld steeds lager wordt geprijsd en het fysieke boek niet. Daarnaast laat de Boekenbarometer onder meer zien dat bestsellers (de Top-100) slechts 12,8% van de verkopen uitmaken. In 2010 was dat nog 15,4%.
De Boekenbarometer is samengesteld op basis van data van geregistreerde Nederlandstalige titels (algemene boeken) bij CB en de bewegingen hiervan.
 
Titelbarometer
De titelbarometer laat onder andere het aantal beschikbare titels zien. Dit aantal is gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal van 2015 toen CB ook een titelbarometer uitbracht. Ondanks een daling van het aantal verkochte boeken in de laatste 6 jaar, is in deze periode geen sprake van een daling van het aantal titels. De groei van het aantal titels wordt mede ondersteund door voorraadloze distributie op basis van print on demand en het e-book.
Daarnaast zien we duidelijk verschillen in genre per distributievorm. Zo is ruim 50% van alle e-booktitels literaire fictie, terwijl dit bij fysieke boeken een kwart is.

Bekijk hier de boekenbarometer

Bekijk hier de titelbarometer