Spotify voor e-books? Natuurlijk zitten we daar op te wachten!

Spotify voor e-books? Natuurlijk zitten we daar op te wachten!


Natuurlijk: het aanbod is verre van compleet. Maar dat neemt niet weg dat de techniek al veel langer beschikbaar is. Ruim zeventig uitgeverijen in Nederland en België hebben dat ook onderkend en leveren al titels aan Yindo. Dat zijn er nog te weinig. Maar ook als WPG en Lannoo afkomen met hun product, zal hun aanbod niet compleet zijn. Los van het feit dat deze twee concerns niet de hele Nederlandstalige boekenmarkt in handen hebben, zal het lastig zal zijn om alle rechten te regelen. Immers, veel van hun uitgaven zijn vertalingen. Maar ook Nederlandse auteurs bleken de afgelopen weken niet per definitie gediend van een ‘Spotify voor e-books’. Begrijpelijk? Wellicht. Dat is een onderwerp voor een andere column.

Nee, terug naar Inholland. Sinds vorige week zijn de elektronische versies van de informatica- en fotografieboeken van uitgeverij Van Duuren Media beschikbaar voor de studenten van Inholland die daar de bibliotheek bezoeken. Integraal, en kosteloos. Een ‘Spotify voor computerboeken’ dus. En tevens een ‘Spotify voor fotografieboeken’. En dat niet alleen: via de discovery tool Lybrin die Inholland gebruikt zijn de boeken op basis van hun tekstuele inhoud snel te vinden. En het aardige voor zowel de studenten als de bibliotheek, is dat de verzameling beschikbare en toegankelijke titels automatisch wordt aangevuld met de nieuwste uitgaven van de uitgeverij. Bovendien heeft Boom Uitgevers Den Haag titels uit de Boom Digitale Bibliotheek ter beschikking gesteld.

De bottom line? Spotify voor e-books bestaat al lang. En het wordt in de praktijk al toegepast en gebruikt ook. Tegen betaling (zoals Boekenwolk), of gratis (voor de studenten van Inholland). Uiteraard is er wel een verdienmodel in dat laatste geval, want bibliotheken betalen gewoon voor content – ook voor elektronische.

O, en voor wie het zich afvraagt: ja, het leveren van content aan de bibliotheek van Inholland is voor Van Duuren Media een niet-kannibaliserende en aanvullende uitbreiding van het leveringspakket. En zo hoort het ook.
Spotify voor e-books? Natuurlijk zitten we daar op te wachten.
 

Inct.formatie 2014: Het congres voor uitgevers

Meer dan 20 topsprekers, waaronder Sjuul Paradijs (De Telegraaf), Dan Hassler-Forest (Transmedia). Diederik van Leeuwen (Stichting Bibliotheek) & Harrie van Luxemburg (Kluwer)

Nu met korting voor vroege vogels (€ 195,00)
Meer informatie en aanmelden